maandag 6 juni 2016

Feest

Ons hotel had ons voor de keuze van een warm of een koud ontbijt gesteld. We hadden voor warm gekozen, dat we pas vanaf 11.00 uur konden nuttigen. We begonnen de dag daarom met een wandeling. De temperatuur steeg snel en er was al vroeg veel leven op straat. Bij een kiosk kocht ik een plattegrond van de provincie en we haalden kersen bij een dame op straat.


Tsjernivtsi bleek een stad van prachtige, zij het vaak verwaarloosde, gebouwen en gedenktekens. De architectuur riep associaties op met Wenen en Boedapest, misschien ook een gevolg van een tijdlang Oostenrijks-Hongaarse overheersing. Het meest prominente standbeeld in het hart van de stad was toebedeeld aan Tarac Sjevtsjenko, een veelzijdige Oekraïense kunstenaar. Hij schilderde en schreef gedichten over de dood.


Een tweede wandeling in de middag bracht ons bij de Universiteit van Tsjernivtsi, een indrukwekkend complex, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de orthodoxe kerkvorst uit de Boekovina-provincie. Inmiddels staat het op de Werelderfgoedlijst. De plek bleek ook in trek bij de bruidsparen, waarvan er wel tien zich met hun aanhang verdrongen om de mooiste plekjes. Kleurthema's waren favoriet, waardoor gezelschappen gemakkelijk te onderscheiden waren. Alleen kostte het maken van foto's veel tijd en de verveling droop dan ook van veel gezichten.


De hitte kon niet blijven duren. Tegen de avond barstte onweer los en regende het een uur lang intens. Met paraplu getooid zochten we een restaurant. Het eerste verlieten we omdat de bediening in dirndlkleding en de menukaart in namaak-gotische stijl ons te veel aan ons verblijf bij de Wolga-Duitser deed denken. In het tweede restaurant vonden we een plek, waar niet alleen voor spijs en drank maar ook voor vertier werd gezorgd.


Het bedienend personeel voerde een dansje uit en een van hen voegde er wat breakdance-acts aan toe. Er werd luidkeels gezongen, een accordeonist wurmde zich langs de tafels met dansende vrouwen in zijn gevolg. Terwijl de gasten zich vermaakten liep een oudere vrouw er de hele avond rond met blik en veger om elk kruimeltje meteen op te vegen. Het leek ons, dat haar baan nog stamde uit de vervlogen communistische tijd.




Reageren kan via het blog of per e-mail naar beelceem@me.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten