donderdag 2 juni 2016

Nieuwbouw

De kinderen van  Vinogradov  liepen feestelijk uitgedost met hun ouders naar school. Een grote bus stond gereed voor een uitstapje. Het was 1 juni, een feestdag vanwege de internationale dag van het kind. Wij wurmden ons intussen langs de auto’s en over de hobbels in de weg de stad uit. Fietspaden waren we, uitgezonderd 100 meter na de grens, niet meer tegengekomen.

De weg naar de volgende etappeplaats was van tijd tot tijd één grote marktplaats. Overal stonden vrouwen, met emmers vol kersen en aardbeien. Meubels waren te koop, vaten, houtsnijwerken, fietsen, kleding en veel meer. In Choest was er een drukbezochte markt, in Tiachev ook.


Onderweg rammelden en raceten auto’s en vrachtwagens van velerlei soorten voorbij, een enkele keer toeterden ze je de berm in. Soms was die onverharde berm gladder dan het wegdek, maar er glinsterde ook zo veel glas dat onbezorgd rijden er niet bij was. Ik passeerde een paardenkar en schrok me rot van een knal, de wagen kreeg net op dat moment een klapband.


De weg steeg langzaam, waardoor het uitzicht verder reikte. Kerkenbouw doet het in Oekraïne goed. Overal zag je nieuwe koepels blinken, als gouden tanden in een gebit. Bij Solotvyno schoten ook de huizen uit de grond. Talrijke panden, vaak drie etages hoog en voorzien van pilaren en torentjes, stonden er. Onafgebouwd en onbewoond, voor ons een raadsel wie de eigenaren waren. Een nieuw pand was inmiddels al begroeid met planten.


Intussen bereikten we de rand van de Karpaten. Aan de Roemeense overkant van de rivier Tisza hingen donkere wolken, maar wij bleven droog. We vonden onderdak in een wat afgelegen hotel. Het bestond uit een verzameling blokhutten in een weelderige, woekerende tuin. Het dorp deed denken aan vroeger, er reed een hooikar door de straten en er liepen koeien. En we zagen, anders dan in veel andere Europese dorpen, veel mensen op straat. Een meisje op de bagagedrager van een fiets had haar pyjamaatje al aan.





Reageren kan via het blog of per e-mail naar beelceem@me.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten