zondag 29 mei 2016

Zaterdag

Het hoefde geen al te lange rit te worden. Het meest bepalend voor de route van de dag is inmiddels de vraag waar we 's avonds kunnen slapen, met booking.com als onze reisleider. In Tiszafüred hadden we een hotel gereserveerd. 

We vertrokken laat. De drukke weg, die we moesten nemen was relatief rustig. Af en toe stapten we af, zoals bij een te koop staande boerderij. Het leek erop dat dit nog een oud collectief exemplaar uit de communistische tijd was. Zoals er ook hier en daar nog stukken weg herinnerden aan slechtere tijden. Het wegdek is doorgaans uitstekend. Regelmatig staan er borden met de vlag van de Europese Unie. 


Het lukte opnieuw om een onbedoelde omweg van enkele kilometers te maken, omdat we een landweg wilden vermijden, wat niet lukte. We reden door slaperige dorpen, waar zelfs de bus leek ingedut. De hitte nam intussen toe en de dorst ook. Het was inmiddels zaterdagmiddag en winkels sloten hun deuren. In een piepklein sigarettenzaakje konden we uitstekende koffie te krijgen. Het winkeltje was verbonden met een supermarkt, die wel gesloten was. De eigenaar haalde niettemin brood en chocolade voor ons. 


Een paar kilometer verder bereikten we het Tiszameer in het Hortobágy Nemzeti Park, een natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst staat. Daar waren de mensen, velen op de fiets of met de boot. Het meer was goed voor enkele rustmomenten en vooral om wat koelte te vinden aan het water. In de verte stonden vogels roerloos in het riet, kikkers kwaakten dat het een aard had. De temperatuur liep intussen steeds verder op. Het bier op de plek van aankomst was dan ook meer dan welkom.  


's Avonds maakten we nog een korte wandeling naar een restaurant, waar het eten prima was. Er kwam een kar met paarden aanrijden, de wagen volgeladen met meisjes. Ze stapten uit bij ons restaurant, een van hen droeg een tulen sluier en was geblinddoekt. Even later klonk een opgewekt Hongaars lied. Het vrijgezellenfeest was begonnen. 



We fietsten bijna 70 kilometer, https://www.strava.com/activities/590957230

Reageren is mogelijk via het blog (met een Googleplusaccount) of naar beelceem@me.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten